
WERkWIJZE
Hoe gaan wij te werk?
Schooljudo helpt docenten bij het creëren van een veilige en fijne sfeer. Omdat zij geloven dat dit de basis vormt om iedere klas en ieder kind in zijn of haar kracht te zetten. Zij doen dit door een eeuwenoude filosofie van het judo via een vernieuwende en speelse methodiek de gymzaal en klas in te brengen. Zo leveren zij een significante bijdrage aan de fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Én aan de groepsdynamiek van een klas.
Judo als onderwijsmethodiek, sinds 1882
In 1882 is judo bedacht als opvoedkundige onderwijsmethodiek door de Japanse pedagoog Jigoro Kano. Behalve een training van het lichaam was voor Kano ook de training van de geest en het continu streven naar het verbeteren van de persoonlijkheid een primair doel. Kano was ervan overtuigd dat uitoefening van het judo zou leiden tot het worden van een sympathiek(er) mens in een gezond(er) lichaam. Een van de mooiste uitspraken van Jigoro Kano vinden we bij Schooljudo:
"Het is niet belangrijk om beter te zijn dan een ander, het is belangrijk om beter te zijn dan gisteren.”
Inhoud Schooljudo methodiek
De eeuwenoude filosofie van het judo zoals door Kano is bedacht heeft Schooljudo omgezet in een moderne methodiek. Om judo in te zetten als filosofie, als spel waarvoor het ooit bedoeld is: werken aan de mentale en fysieke gezondheid. Zeven Schooljudo-waarden staan binnen een doorlopende leerlijn centraal: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier.